PPD testi nedir? Nasıl yapılır?

PPD testi nedir? Nasıl yapılır?21.04.2019Kategori : Tıbbi Tahliller

PPD Testi Nedir? Neden Yapılır?

PPD Testi, genellikle Verem Savaş Dispanserlerinde yapılıyor olsada AÇSAP merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, ve Göğüs Hastalıkları Hastanelerinde de yapılan bir tahlildir.Bu testin yapılma nedeni ise, kişide tüberküloz (verem) mikrobunun yada başka tabirle tüberkükoz hastalığının mevcut olup olmadığını saptamak ve tanı koymak içindir.

PPD Testi Nasıl Yapılır?

Tahlilin yapılacağı kişinin ön kolunun ters tarafındaki yumuşak cilt üzerinden bir aparat ile PPD maddesi verilir ve 3 gün boyunca kolda oluşan şişlik izlemeye alınır.Test yapılan kişinin kolunda oluşan şişlikler 5 mm’nin üzerinde ise test sonucu pozitif olarak değerlendilir.Tahlil sonucu pozitif çıkan kişinin tüberküloz hastası olduğu tanısı konulur.

Çok sinsi bir mikrop türü olan verem (tüberküloz) mikrobu vücuda girdikten sonra hastalık yapmadan uzun süre kalabilir.Tüberküloz mikrobu hücrelerin içinde bu süreç içerisinde uyku modunda fakat canlı bir şekilde gizlenir.

Kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman bunu adeta fırsat bilen verem mikrobu uykusundan uyanıp kişiyi verem hastası yapabilir.
Özellikle romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatıp tüberküloz mikrobunun aktif olmasına ve neticede verem hastalığına sebep olabilirler.Bu tür hastalıklardan korunmak için beslenmemize dikkat etmeli, düzenli spor yapmalı ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.

Test Sonucu Nasıl Yorumlanır?

Tahlil sonucu pozitif çıkan yani kendisinde verem hastalığı olduğu kesinleşen hasta doktorun uygun gördüğü belli bir süreç içerisinde izoniazid (INH) adı verilen tüberkülozdan koruyucu ilaçlarla tedavi altına alınır.

Verem Testi Aç Karnınamı Yoksa Tok Karnınamı Yapılır?

PPD testi doktorunuzun uygun gördüğü şekilde yapılır.Aç veya tok karnınada yapılabilir.

Verem (Tüberkükoz) Hastalığı Bulaşıcımıdır?

Evet verem hastalığı ve hastalığa sebeb olan tüberküloz mikrobu bulaşıcıdır. Tüberküloz hastalığı, solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması gibi eylemler hastalığın yayılmasına neden olabilir.

Rasgele Makaleler

Odyoloji nedir?

Odyoloji nedir?

Odyoloji bölümü nedir? Ne iş yapar? Odyoloji bölümleri nelerdir?Kısaca odyoloji. Odyoloji kelimesi köken olarak  Latince işitme anlamına ...

Ajitasyon nedir?

Ajitasyon nedir?

Ajitasyon, ruhi bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik bozukluk (hastalık) sonucu, devamlı hareketlilik, saldırma, huzursuzluk, hey...

Diyetisyen nedir?

Diyetisyen nedir?

Diyetisyen nedir? ne demektir? Diyetisyen diğer adlarıyla diyet uzmanı ve besin bilimci, sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitim ve...

Sağlık ocağında (aile hekimi) yapılan tahliller?

Sağlık ocağında (aile hekimi) yapılan tahliller?

Sağlık ocaklarında hangi tahliller yapılır? Sağlık ocakları kasaba, köy ve mahallelerde küçük çaplı sağlık hizmeti veren resmi kuruluşlar...

Kategoriler