Cüzzam nedir, nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir?
Cüzzam, bulaşıcı bir deri hastalığıdır, Lepra hastalığı olarakta bilinen cüzzam’a Osmanlı zamanında miskin hastalığıda demişlerdir.Cüzzam çok eski zamanlardan beri bilinen bir hastalıktır.Verem mikrobu olan Koch bakterisine benzer özellikler taşıyan Cüzzam, Hamsen Basili(bakteri) adı verilen bir bakteri vasıtasıyla bulaşır.Hansen baktarisi 1873’te İsveçli tıp bilgini Gerhart Hansil tarafından bulunduğu için onun adıyla anılmaktadır.
Verem mikrobu ile cüzzam mikrobunun bir birine benzer özellikler taşıması bu hastalıkların herhangi bir tanesinin tedavisi için geliştirilen yöntemin her iki hastalığında tedavisi için kullanılmasına imkan verir.
Cüzzam nasıl bulaşır?
Cüzzamın insanlar arasında nasıl yayıldığı tam olarak bilinmemektedir. Tıp uzmanları bu hastalığın, cüzzamlı kişinin öksürmesi ya da hapşırması sırasında havaya bıraktığı damlacıklar yoluyla diğer kişiye bulaşabileceğini ileri sürmektedir.
Cüzzamın kuluçka süresi çok uzundur bazen senelerce bile sürebilir.Kuluçka devresi yavaş ve uzun olduğu için muayene sırasında hastalığın bulaşıp bulaşmadığı anlaşılamayabilir.
Cüzzam çeşitleri nelerdir?
Cüzzam hastalığının başlıcaları ve önemli çeşitleri şunlardır.
Lepromlu cüzzam: Özellikle yüzde görülür.Yüzdeki mukozalı bozuk dokular bulaşma aracıdır.Mikroskopla incelendiğinde hasta dokular içinde çok sayıda Hansen basili görülebilir.
Tüberkülozumsu cüzzam : Şişkin lekeler ve sızıntılı kabarcıklar şeklinde görülür.Kabarcıkların üzerine camla bastırıldığında deri veremine benzer tanecikler görülür.Fakat hastalık mikroskopla incelendiğinde Hansel basili görülmez.
Sinir cüzzamı : Sinirlerin hastalanmasından ileri gelir.
Cüzzam nasıl tedavi edilir?
Cüzzam günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıklır.Hastalığın tedavi edilmesi için çok güçlü mikrop öldürücü antibiyotikler ve deri merhemleri kullanılır.Doktorlar hastalığın tedavisi için hastaya bir takım beslenme reçeteside uygulayabilir.
Kardiyoloji : Kalp ve kalple ilgili hastalıklarla ayrıca dolaşım sistemi hastalıklarıyla ilgilenen tıp bilimidir.Kardiyoloji önceleri dahili...
Kan Tahlili Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? Hastanın genellikle kolundan alınan çok küçük miktarda kanın tıbbi tahlil laboratuvarlarında i...
Damar, canlılarda kan veya besleyici suların dolaşımına yarayan organdır.Hayvanlarda kan ve lenf damarları, bitkilerde özsu damarları bulunu...
Dahiliye(iç hastalıkları nedir? Neye bakar? Hangi hastalıklar için dahiliye bölümüne muayene olunur? İç hastalıkları : genel olarak tıbbı...