Tomografi Nedir?

Tıbbi Terimler

Tomografi nedir? nasıl çekilir?

Tomografi kelimesi dilimize Fransızca “tomograpie” kelimesinden geçmiş bir tıp terimidir.
Tomografi, hasta organ veya organların tespit edilmesinde kullanılan son derece hassas ve doğru sonuçlar veren elekroradyolojik teşhis uygulamaların genel adıdır.

Tomografi tarihçesi : Tomografi  1915'te Fransız doktor “Boccage” tarafından bulunmuş ancak tam olarak gelişmeye başlaması  2. Dünya savaşından sonra hareketlenmiş yıllar içinde gelişe gelişe günümüze kadar son halini almıştır.

Tomografinin çalışma esasları :

Uygulamanın temeli,  incelenmek istenilen organ veya organlara değişik şekillerde X ışınları göndererek hasta ve sağlam dokuların durumunu bir kağıt üzerine yada günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar ortamına rapor halinde aktarılması esasına dayanır.

Bu sayede dokular uzman hekimlerce incelenip sağlıksız olan organlar kolayca teşhis edilebilir.

Tomografi zararlımıdır?

Tomografi radyasyon yayan X ışınları gönderdiği için her türlü canlı sağlına zararlıdır.Çok mecbur kalmadıkça, tomografi uygulamasından uzak durulması gerekmektedir.
 

Bu içerik, Lab.Gen.Tr yayın editörleri tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Makaleler

Kardiyoloji : Kalp ve kalple ilgili hastalıklarla ayrıca dolaşım sistemi hastalıklarıyla ilgilenen tıp bilimidir.Kardiyoloji önceleri dahili...

Ürografi nedir? Nasıl Yapılır? Ürografi, idrar yollarını radyolojik  olarak görüntüleme metodudur. Böbrek tarafından dışarı atılan ve idr...