Sakkaroz nedir?

Kimya

Sakkaroz şekeri nedir?Nasıl elde edilir? Sükroz, Glikoz, Fruktoz

SAKKAROZ,  bir diğer ismide “sükroz” herkesin bildiği şekilde söyleyecek olursak herzaman mutfağımızda bulunan çay şekeri dir.

Nasıl üretilir : Sakkaroz Şeker pancarı ve şeker kamışı karışımından elde edilen beyaz, sert, kristal yapılı, tatlı bir maddedir. Gündelik hayatımızda kullandığımız beyaz toz şeker, bu maddedir. Sakkaroz C12H22O11 kimyasal formulü ile gösterilir. Suda tamamen, alkolde ise az çözülür. Kuru kuruya ısıtılınca, 160°-186°C arasında, önce karamelleşir  daha sonra kömürleşerek kararır. 

Sakkaroz, glikoz ve früktoz moleküllerin- den bir H2O ile ayrılması sonucunda meydana gelmiştir. H2o ise kimyasal formülü ile açıkladığımız nesne bildiğimiz sudur.Sakkaroz(sükroz) Disakkaritler yani karbonhidratlar grubuna girerler her türlü şeker birer karbonhidrattır. Sakkaroz sulu ortamda, bir molekül H2O bağlayarak, belli bir dengeye kadar, glikoz ve früktoz verir. Bu olaya "inversiyon", glikoz + früktoz karışımına da "invert şeker" denir. İnvert şekerler başta arıcılık olmak üzere başka alanlarda da kullanılır.

Şeker, doğranmış şeker kamışından veya biyolojik ismi "Beta Vulgaris" olan şeker pancarı kıymıklarından su ile ekstre edilerek özü çıkartılarak önce şurup, sonra kristal haline getirilir. 

Sakkaroz (sükroz) önemli bir besin kaynağıdır. 1 gram şeker, vücutta yakılınca, 4 k.cal'lik enerji sağlar. Sakkaroz ve diğer her türlü şeker ve karbonhidratların aşırı tüketilmesi sağlık açısından iyi sayılmaz bu nedenle ölçülü tüketime özen gösterilmedidir.

Hafif işlerde çalışan bir yetişkin insanın günlük enerji ihtiyacı 2500-300 k.cal'dir. Sakkaroz (sükroz) en çok yakından bildiğimiz üzere şekerli gıdalarda ve gıda sanayinde kullanılır bu alanlardan başka, sabun, ilâç, karamel, deterjan gibi endüstriyel bir çok işlerde kullanılır..

Bu içerik, Lab.Gen.Tr yayın editörleri tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Makaleler

Brom nedir, nerede bulunur, kullanım alanları, yapısı ve özellikleri? Brom : Halojen grubu ametallerindedir.Brom, atom numarası 35, atom ...

Televizyon ,internet , billboard ve diğer aktüel ürün broşürlerinde hemen hemen hepimiz laktozsuz süt reklamlarını görmüşüzdür.Bu laktoz ned...

PATOLOJİ : Hastalıkların vücut organizmalarının yapılarında meydana getirdiği bozuklukları inceleyen bir tıp dalıdır.Bir diğer adıda “...