Ülser nedir?

Hastalıklar

Ülser nedir?Neden olur?Nasıl tedavi edilir?

Ülser, sindirim kanalının peptik (hazıma ait) bölgelerinde meydana gelen ve çoğunlukla periyodik (devri) iyileşme ve kötüleşme gösteren kronik bir yara hastalığıdır.Ülserlerin en çok oturduğu yerler, mide ve onikiparmak bağırsağıdır.

Ülser, sindirim kanalının asitle temasa gelen yüzeylerinde daha çok görülür.Ağrı şikayeti ön planda gelir.Tipik vak'alarda ağrının iki özelliği vardır bunlar gıdalarla zaman bakımından ilgili olması ve periyodik olarak meydana gelmesidir.

Yemeklerle ilgisi bakımından ülser ağrıları erken, geç ve açlık ağrıları diye üç tipe ayrılır, erken ağrılar mide ülserlerinde görülür ve yemekten sonra ne kadar erken çıkarsa, yara midenin o kadar yukarı bölgelerinde yerleşmiş demektir. Geç ve açlık ağrıları ise genellikle onikiparmak bağırsağı ülserlerinde görülür.

Ülser tedavisi;
 
Ülser hastalığı tedavisi mümkün olan ve kolaylıkla kesin tespit edilen bir hastalıktır.
Ülser, ilaç tedavisi ve gıda diyetleri ile tedavi edilmektedir.

Bu içerik, Lab.Gen.Tr yayın editörleri tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Makaleler

Hemoglobin, insan vücudunda bulunan hayati bir monekül olmakla birlikte,  kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksij...

Nöroloji nedir? Neye Bakar? Nöroloji genel olarak beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını incele...

Elektrokardiyografi (Ekg) Nedir, Nasıl Yapılır? Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır? Kısa adı (EKG) olan Elektrokardiyografi kalp k...