Sağlık raporu nedir? Neden alınır?

Sağlık raporu nedir? Neden alınır?08.02.2024Kategori : Güncel Sağlık

Sağlık raporu nedir? Neden alınır? Gerekli evraklar nelerdir?Sağlık raporu hakkında tüm detaylar.

Sağlık raporu , sağlık otoriteleri tarafından sizin sağlıklı olduğunuzu kanıtlayan aynı zamanda belli bir rahatsızlığınız olduğunu yani sizde bir takım sağlık sorunları olduğunu ortaya koyan rapordur.Elbette bu raporun kullanım amacına göre çeşitleri vardır bunlardan da bahsedeceğiz.

Hukuki bir resmi delil niteliği taşıyan sağlık raporu, kişinin aklen(ruhen) ve bedenen tabiri caizse turp gibi olduğunu ya da aklen ve bedenen bir takım rahatsızlıkları olduğunu gösteren hekimler tarafından onaylanmış resmi işlerde geçerli bir belgedir.

Sağlık Raporu nasıl alınır ve gerekli belgeler nelerdir?

Sağlık raporu almak için ilk olarak sağlık raporu verebilecek tam donanımlı bir sağlık merkezine gitmeniz gerekir.

Sağlık raporunu kullanım amacına göre, özel ve devlet hastaneleri, aile hekimliği sağlık ocağı merkezleri ve tıp polikliniklerine başvurabilirsiniz..Önemli bir nokta olarak sağlık ocağı ve özel küçük polikliniklerde bütün raporları alamayabilirsiniz bunun nedeni raporun tamamını kapsayacak doktor yetersizliğidir.

Gerekli belgeler : 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ayrıca hangi raporu ne amaçla almak istediğinizi belirten dilekçe yazmanız gerekir. Bu konuda gittiğiniz sağlık merkezi sizi yönlendirecektir.

Sağlık Raporu Çeşitleri Nelerdir?

Sağlık raporu, veriliş amacına göre çeşitlere ayrılmaktadır;

- İşe giriş raporu
- İş göremezlik raporu
- İlaç kullanım raporu
- Evlilik için sağlık raporu
- Ehliyet için sağlık raporu
- Hasta bez raporu .

İşe Giriş Raporu

İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliği kanununca bir çalışanın işe girmeden evvel ya da uzun süre izinli olduktan sonra, işe geri dönerken sağlık raporu almasını yani sağlıklı olduğunu kanıtlamasını şart koşmuştur.

Elbette ki bu raporlar süresiz raporlar değildir raporların geçerlilik süresi, gireceğiniz işin risk grubu durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir İş güvenliği yönetmenliği iş yerlerini barındırdıkları risk bakımından gruplara ayrılmıştır.

Bu gruplara göre raporların geçerlilik süreleri şu şekilde belirtilmiştir:

Az tehlikeli işyerleri (bürolar, ofisler ve restoranlar)
Rapor geçerlilik süresi 5 yıl.
Tehlikeli iş yerleri (atölyeler ve üretim fabrikaları)
Rapor geçerlilik  süresi 3 yıl.
Çok tehlikeli iş yerleri (inşaat, maden ve kimya fabrikaları)
Rapor geçerlilik süresi  3 yıl.

İş Göremezlik Raporu

Bu rapor sigortalı bir çalışanın hamile kalması, bir hastalığa yakalanması, iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması durumunda uzman hekim onayı ile alınabilen bir rapordur.

SGK tarafından ödenen iş göremezlik maaşını alması için kişinin bu raporu alması zorunludur. 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre bu durumlar 3’e ayrılmıştır.

1-   Hastalık ya da rahatsızlık
2 -  İş yerinde bir kaza geçirmek ya da meslek hastalığına yakalanmak
3 – Kadın çalışanlar için gebelik ve doğum

Ehliyet(Sürücü belgesi)  İçin Sağlık Raporu

Ehliyet için sağlık raporu, yeni ehliyet  alımın da , ehliyete sınıf ekleme, ehliyet yenileme ve ehliyetin kaybolması gibi durumlarda alınması gereken rapordur.
Devletin yaptığı yeni düzenlemede,  ehliyet sınıfları ve rapor alma şartları değişmiş olur 2 kategoriye ayrılmıştır;

1. Kategori sağlık raporu; A1, A2, A, B1, B, BE, F ve M sınıfı için gerekli rapordur. Bu kategori, hafif araç sürücülerini kapsamaktadır.

2. Kategori sağlık raporu; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyetler için gereklidir. Bu kategori ise ağır ve ticari araç sürücülerini kapsamaktadır.

Düzenli İlaç Kullanım Raporu

Kronik hastalıklar la boğuşan hastalar düzenli ilaç kullanmak zorunda kalırlar.

Kolesterol, tansiyon ve şeker (diyabet)  hastaları gibi devamlı ilaç kullanmak zorunda kalan hastalar için uzman hekim tarafından verilen sağlık raporudur.

Evlilik İçin Sağlık Raporu

Bu rapor evlenmek isteyen çiftleri evlenmelerine mani olacak herhangi bir hastalığın olup olmadığa bakılan özellikle farkında olmadan veya hastalıktan haberi olmadığı, cinsel yolla bulaşabilecek bir hastalığın var olup olmadığını ortaya çıkarmak için istenilen zorunlu rapordur.

Türk Medeni Kanunca evliliğe engel teşkil eden hastalıklar belirlenmiştir. Bu hastalıklar aşağıdaki gibidir;

Cüzzam, Frengi,  Bel soğukluğu, Verem, Şankroid hastalıkları kanunca resmi evliliğe engel teşkil eden hastalıklardır.

Bez Raporu

Bez raporu, sürekli bez kullanması gereken yatalak hastalar için verilen bir rapordur. Bez raporu alındığında, hasta bezi ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. 

Bez raporu için gerekli belgeler şunlardır ; ilgili reçete, uzman hekim tarafından verilen bez raporu ve kimlik fotokopisi.

Rasgele Makaleler

Sağlık ocağı(aile hekimi) çalışma saatleri?

Sağlık ocağı(aile hekimi) çalışma saatleri?

Sağlık ocakları( aile hekimliği) kaçta açılıyor kaçta kapanıyor, sağlık ocakları cumartesi açıkmıdır? Sağlık ocakları, mahalle,  köy,  ka...

Sağlık ocağında (aile hekimliği) tansiyon ölçülür mü?

Sağlık ocağında (aile hekimliği) tansiyon ölçülür mü?

Sağlık ocağında , aile hekiminde tansiyon ölçümü yapılıyor mu? Ülkemizde sağlık ocakları diğer adıyla aile sağlığı merkezleri sürekli gel...

MHRS Hastane Randevu Alma

MHRS Hastane Randevu Alma

Açılımı "Merkezi Hekim Randevu Sistemi"  olan MHRS,  Sağlık Bakanlığının hastanelerde randevu sırası oluşumunu engellemek, vatandaşların tel...

Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin (HGB) Nedir? Yapısı, Görevleri ve İşlevleri Nelerdir? Hemoglobin : Omurgalı canlıların kanında, alyuvarlarda bulunan ve solunu...

Kategoriler