Kan Dolaşım Sistemi Nedir? Nasıl Olur? Dolaşım Sistemi Organları?
Dolaşım Sistemi : Canlılar için hayat sıvısı olan kanın vücudumuzdaki hareketini sağlayan sistemdir.Dolaşım sistemi içerisinde büyük rol alan başlıca organlar kalp, akciğer ve damarlardır.Dolaşım sistemi temiz kanı bütün vücuda dolaştırmak kirli kanı da temizlemekle görevlidir.
Kirli ve temiz kan dolaşımı olmak üzere iki türlü kan dolaşımı vardır bunları açıklamak gerekirse;
Temiz Kan Dolaşımı : Temiz kan kalbin sol kulakçığına gelir buradan da sol karıncığa geçer küçük atardamarlar vasıtasıyla bir çok tali kollara ayrılarak bütün vücuda yayılır.Bu yayılma işlemi 30 saniye sürer.Bu dolaşım işleminin bir diğer adıda büyük kan dolaşımıdır.
Kirli Kan Dolaşımı : Vücudu dolaşıktan sonra kirlenen ve oksijenini kaybeden kan ana toplar damarlarla kalbin sağ kulakçığına gelir ve oradan sağ karıncığa geçer.Sonra akciğer atardamarları ile akciğere geçer ince kılcal damarlar ile bütün akciğer içine yayılır burada temiz hava ile temas ederek kirli maddeleri temas ettiği havaya verir temiz havadan ise oksijeni alır.Böylece temizlenen kan tekrar damarlar vasıtasıyla kalbin sol kulakçığına gelir.Yaklaşık 5-6 saniye kadar süren bu işleme küçük kan dolaşımı denir.
Yaratıcı tarafından dizayn edilmiş bu mükemmel olayda akciğerin ne kadar önemli bir organ olduğunu anlamak akciğerlerimizi sigara ve benzeri şeylerlen korumak gerekir.
Dolaşım sistemindeki diğer işlemler;
Atardamarlara kan kalbin karıncıkların bir pompa gibi kasılmasıyla girer.Kap karıncıkların her kasılışıyla atardamarlara yaklaşık 60 gram kan gelir.Bu işlemin yaptığı basınç kana saniyede 60-70 cm hız kazandırır.Toplardamarlardaki kanın hareket kazanmasının nedenide yine karıncıkların kasılmasıdır.
Hastalıklar ve Aksaklıklar
Dolaşım sisteminde meydana gelebilecek bir takım bozukluklar damar sertliği, varis hastalığı, anemi ve daha bir çok hastalığa neden olur.
Televizyon ,internet , billboard ve diğer aktüel ürün broşürlerinde hemen hemen hepimiz laktozsuz süt reklamlarını görmüşüzdür.Bu laktoz ned...
Elektrokardiyografi (Ekg) Nedir, Nasıl Yapılır? Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır? Kısa adı (EKG) olan Elektrokardiyografi kalp k...
Cüzzam nedir, nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir? Cüzzam, bulaşıcı bir deri hastalığıdır, Lepra hastalığı olarakta bilinen cüzzam’a...
Sağlık ocaklarında hangi tahliller yapılır? Sağlık ocakları kasaba, köy ve mahallelerde küçük çaplı sağlık hizmeti veren resmi kuruluşlar...