Kan Tahlili Nedir? Neden Yapılır?

Kan Tahlili Nedir? Neden Yapılır?16.04.2019Kategori : Tıbbi Tahliller

Kan Tahlili Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

Hastanın genellikle kolundan alınan çok küçük miktarda kanın tıbbi tahlil laboratuvarlarında incelenmesi işlemlerine kan tahlili denir. Kan tahlili yukarıda belirtildiği gibi hasta kolundan bir miktar kan alınmasıyla ve genellikle aç karnına yapılmaktadır.
Doktorlar hastayı muayene ettikten sonra şüphe duyduğu bir takım hastalıklar varsa kan tahlili yapılmasını ister.

Kan tahlili, dünyanın her yerinde  hemen hemen tüm sağlık kuruşlarında en sık yapılan tahlildir.Kan tahlili ile yüzlerce hatta abartısız binlerce hastalığa teşhis konulur.Hastalıkların teşhisinde kan tahlili çok önemli bir yere sahiptir.

Kan Tahlili Çeşitleri ve Aşamaları

Kan tahlili, genellikle 3 bölüme ayrılır ve 3 bölümde analiz edilir.Bunlar sırasıyla, hematoloji, biyokimya ve seroloji tahlilleridir.

Hematoloji Tahlili : Hematoloji testleride kendi arasında bölümlere ayrılmaktadır. Kan sayımı, Koagülasyon  ve Sedimentasyon kan tahlilleri hematoloji testlerinin başlıcalarıdır.

Kan sayımı testi ile hastada, anemi ve lösemi gibi önemli hastalıkların varlığı ortaya çıkarılabilir.

Koagülasyon tahlilleri ile ,  hastada kan pıhtılaşması hastalığı hemofili gibi hastalıkların var olup olmadığı saptanabilir.

Sedimentasyon tahlilleri ile de enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkarılır.

Biyokimya Tahlilleri : Biyokimya tahlilleri de kendi içerisinde bölümlere ayrılmaktadır. En sık yapılan biyokimya tahlilleri arasında karaciğer, kan şekeri, kolesterol, SGOT, SPT, LDH gibi tahliller yer almaktadır.Harici olarak hormon tahlilleride biyokimya testleri arasında yer alır. Hormon tahlilleri anne adaylarına gebelik öncesi anne adayının durumu hakkında bilgi toplamak için, adet düzensizlikleri ve ayrıca tiroid hastalıklarını saptama amacıyla yapılmaktadır.

Seroloji Testleri : Seroloji testleri de genellikle Hepatit B, Hepatit C ve hiv virüsü gibi hastalıkların varlığını saptamak için yapılmaktadır.

Önemli : Kan tahlili sonuçlarının en sağlıklı ve kesin yorumunu doktorunuz yapacaktır.Bu nedenle sağdan soldan okuduğunuz bilgilerle lütfen herhangi bir olumsuzluğa kapılmayınız.

Rasgele Makaleler

Addison hastalığı nedir?

Addison hastalığı nedir?

Addison nedir? Addison Hastalığı, adrenal adı verilen böbrek üstü bezlerinin tüberküloz (verem) veya yapı bozukluğuna bağlı olarak çalışa...

Brom nedir?

Brom nedir?

Brom nedir, nerede bulunur, kullanım alanları, yapısı ve özellikleri? Brom : Halojen grubu ametallerindedir.Brom, atom numarası 35, atom ...

Ürografi nedir?

Ürografi nedir?

Ürografi nedir? Nasıl Yapılır? Ürografi, idrar yollarını radyolojik  olarak görüntüleme metodudur. Böbrek tarafından dışarı atılan ve idr...

Kan Tahlili Nedir? Neden Yapılır?

Kan Tahlili Nedir? Neden Yapılır?

Kan Tahlili Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? Hastanın genellikle kolundan alınan çok küçük miktarda kanın tıbbi tahlil laboratuvarlarında i...

Kategoriler